Fr.havn-Skagen-Limfjorden Rundt_2013

Video & Tekst: Egon Larsen

Turen fra Frederikshavn via Skagen og Læsø til Aalborg.

Vi påmønstrede i Frederikshavn d. 6. sep. om eftermiddagen og sejlede mod Skagen kl. 6. Vinden var i sydøst og blæste 9 m/s dvs. en agten for tværs fra styrbord det meste af vejen. Det er en herlig vind for et skib som Fulton med landkrabber om bord, derudaf det går med 9 knob.Forbi Hirsholmene og en masse skibe, som ligger for anker og venter på fragt. Vidste ikke at så mange skibe var ledige – godt man ikke er skibsreder.

Da vi ankom til Skagen, var flæskestegen med en masse grøntsager klar, det samme var fadølsanlægget sponsoreret af FUR bryghus; herligt.Når man nu er i Skagen, burde man gå på Skansen og se Sussi og Leo, men desværre kom vi et par år for sent og måtte nøjes med en gåtur i de næsten tomme gader.

Lørdag morgen skulle vi sejle tidligt til Læsø. Nogen håbede måske at kunne sove fra de værste bølger, andre at kunne nå at se sig lidt omkring på Læsø. Jo, der var bølger, det føltes som om de var 4 meter høje, men de var nu kun halvanden og kom ret ind forfra. Bølger kan godt få Fulton på næsten 26 meter i længden til at hugge i søen, halvdelen af os måtte tænke på hvad skipper Jakob havde sagt dagen før ”Det er ikke flovt at være søsyg, og når det er ovre var det blot en oplevelse”. Med landkrabber om bord, derudaf det går med 9 knob.

Forbi Hirsholmene og en masse skibe, som ligger for anker og venter på fragt. Vidste ikke at så mange skibe var ledige – godt man ikke er skibsreder. Da vi ankom til Skagen, var flæskestegen med en masse grøntsager klar, det samme var fadølsanlægget sponsoreret af FUR bryghus; herligt. Når man nu er i Skagen, burde man gå på Skansen og se Sussi og Leo, men desværre kom vi et par år for sent og måtte nøjes med en gåtur i de næsten tomme gader.

Lørdag morgen skulle vi sejle tidligt til Læsø. Nogen håbede måske at kunne sove fra de værste bølger, andre at kunne nå at se sig lidt omkring på Læsø. Jo, der var bølger, det føltes som om de var 4 meter høje, men de var nu kun halvanden og kom ret ind forfra. Bølger kan godt få Fulton på næsten 26 meter i længden til at hugge i søen, halvdelen af os måtte tænke på hvad skipper Jakob havde sagt dagen før ”Det er ikke flovt at være søsyg, og når det er ovre var det blot en oplevelse”. Ganske rigtigt, vi kom ind i læ af Læsø, og da vi lagde til i Østerby var alle rimelig friske igen. Om eftermiddagen var der mulighed for at se Læsø Museum, og også se hvordan de syder salt på samme måde som i middelalderen. På Læsø spiser man røget fjæsing, det fik vi ikke, men en dreng ombord fangede en i havnen. Vi fik en anden Læsø specialitet, nemlig jomfruhummere og andet godt fra havet, bl.a. kuller og rejer fra Grønland.

Søndag morgen sejlede vi igen tidligt. Vinden stadig i SØ med 9 m/s, men nu sejlede vi med vinden ind foran for tværs fra bagbord. Det var tid til at sætte storsejlet til støtte og hjælp til motoren. Fulton huggede stadig ned i bølgerne, men Malene bagte morgenbrød selvom det var svært at styre fade og pander. Senere ændrede vi kurs mod nordvest op mod Hals. Nu var vinden ret ind agter, så op med bredfokken og stille sejlads gennem renden til Hals og videre til Aalborg. Her sluttede første sejlads, men vi var et par stykker, som skulle videre til FUR og fortsætte i sejladsen Limfjorden Rundt.

Limfjorden Rundt med Fulton 10. til 14. sep.

Traditionen tro samles de af Fultons Venner, som skal med Limfjorden rundt, dagen før til gule ærter. I år skulle det være på FUR, men først fik vi en rundtur med guide. Fur er spændende med dens geologiske fortid med moleret, men også nutiden bl.a. på Herrens mark, hvor kvinders magt for en stund er sat ud af kraft. Efter de gule ærter var vi på besøg hos Preben og sluttede dagen hos ”Fur Kaffe og The” – med rom og whisky smagning.

Tirsdag formiddag gik starten fra bøjen vest for Løgstør. Vi var lidt sent på den og måtte se de andre langt foran os, hentede dog ind på dem. Vinden stadig i SØ, så vi havde den agten for tværs fra bagbord og alle sejl sat. Vi fik trukket i klofaldet, peakfaldet, skøderne og alt det andet tovværk. Solen skinnede og skyerne holdt sig henne over Thy. Thisted havn godt proppet, men fantastisk vejr. På kajen er der boder og veteranbiler.

Onsdag er dagen med den flotteste sejlads. Først turen fra Thisted i ro og mag til Vildsund-broen. Efter broen samles vi alle og sætter sejl, klar til at krydse start linien, et fantastisk sceneri, hvor vi sejler ud og ind mellem hinanden, alle de flotte skibe. Nogle store, andre små, her var vi alle. Videre ned langs Mors, nord om Thyholm, øst om Venø til Struer. Vinden i Ø og NØ, perfekt til lidt konkurrence med Lola, men hun sejlede fra os. Den sidste del af sejladsen truede regnvejret foran os, men vi nøjedes med at nyde de flotte skyer i tørvejr.

Torsdag er vinden fortsat i NØ, den vej vi skal for at komme til Nykøbing M, så desværre går vi for motor, da det i et forholdsvis smalt farvand ville være for besværligt at krydse. Så denne dag må vi nøjes med at se efter sæler og nyde udsigten til land. Vi skal jo også engang imellem vaske dæk og gøre rent i køkken og på toiletterne. Under Sallingsund-broen, jo der er lige plads nok.

Men så er der fest på kajen i Nykøbing M, med revelsben og salat i teltet, ”To’night” spiller op til dans med danske sømandssange. ”Lev dit liv mens du har det” jamen det er jo det vi gør, mens ”Blæsten går frisk over Limfjordens vande”.

Der var dog ingen blæst fredag morgen, men alle skibe satte nu alligevel sejl, det så flot ud og pressen kunne få et hav af billeder, men efter et par timer. hvor vi maks. havde sejlet en mil, måtte den gamle Scania motor i gang, så vi kunne komme til Fur. Sidste aften på skibet fejres med hvide duge og stor middag. Hele ugen havde de selvbestaltede køkkenchefer sloges om at lave det bedste mad til os alle, både til frokost og middag, og vi havde allerede taget et par kilo på, men nu skulle det helt store være. Pandekager med laks og grøntsager, lammekøller (en til hver) med kartoffelmos med bacon og til dessert chokolade med is.

Så var der kun tilbage at komme til Skive og afmønstre, hvilket foregik stille og roligt, vi var vist alle mætte af oplevelser, og var begyndt at glæde os til næste år.

Video og tekst: Egon Larsen

Tilbage_til_top