Dronefoto af Fulton der sejler på åbent vand

Jule- og nytårshilsen 2019

Kære Fultons Venner!

Julen er over os, og selvom det endnu ikke er juleaften, så er det blevet tid til at overrække jer årets julenyhedsbrevpakke. Og hvad vil I have først? De gode nyheder, som I har hørt før, fordi de er en del af en historie, som efterhånden lyder igen år efter år om det gode skib Fulton af Marstal – eller de gode nyheder, som I ikke har hørt før?

Okay, I får de gode nyheder, som I ikke har hørt før, for det er ikke bare gode nyheder, det var også en stor og varm overraskelse, som vist nok kom noget bag på den ellers så jordbundne Chefskipper Jakob Jensen; nemlig det, at han først i december fik overrakt Sydfyenske-prisen 2019 (som ikke nødvendigvis uddeles hvert år) af det Sydfynske Dampskibsselskab og med disse ord: ”Vi har i år besluttet, at denne pris tildeles en person, som gennem flere år har ydet en enorm og prisværdig indsats for unge mennesker, og som til stadighed brænder for projektet med unge mennesker. Bestyrelsen er derfor glad for at have muligheden for at kunne give en så stor ildsjæl – som Jakob Jensen – Sydfyenskeprisen.”

Fultons Venners bestyrelse kunne ikke være mere stolte af Jakob, og vi glæder os overordentligt på hans vegne over, at han er blevet betænkt med denne velfortjente pris – om end det nu måske kommer til at skabe lidt forvirring ombord, hvis brandalarmen skulle lyde – for er det nu alvor eller er det blot Jakob, der brænder?

De nyheder, som I godt kender, men som alligevel er nye i kraft af, at der er tale om nye unge, er dem, at der i løbet af året har været 12 matroser ombord, som alle har haft en livsændrende tid på skibet. Samtidig hermed er det lykkedes at knække koden i forhold til at have Esbjerg matroser med, der stadig går i folkeskole. I de tre år, der har været aftale med Esbjerg Kommune herom, er den første netop blevet ubefaren skibsassistent. Det er da fantastisk! – Ligesom også dette udklip fra en artikel i Dragør Nyheder fra 17. december 2019 om en lokal flygtningedreng, der for ti år siden var med Fulton første gang. Under overskriften: ”Fulton ændrede det hele” fortæller han til avisen: ”I dag takker jeg kommunen for, at de næsten tvang mig afsted. Jeg gav det en chance. Og det har jeg aldrig fortrudt. Folk var venlige. Lærerne var meget lyttende og støttende, og de var der, hvis jeg havde det dårligt. Selv kaptajnen kunne godt lide mig.”

Efter Fulton ændrede det sociale sig for ham. Han blev bedre til at tale med mennesker. Han blev gladere, mere aktiv og begyndte at præstere bedre, fremfor at sidde ovre i hjørnet. Samtalerne ombord på Fulton var afgørende. Det hjalp ham at tale med både lærerne og eleverne. Her fandt han ud af, at der var andre end ham, der havde det svært i de unge år. ”Jeg fandt ud af, hvordan andre havde det i stedet for kun at tænke på mig, mig, mig. Da jeg begyndte at tale med andre og høre, hvad der foregik i deres liv, fandt jeg ud af, at jeg ikke var den vigtigste på denne her båd,” fortæller han.

Og alt dette er ikke bare Jakob og hans dygtige besætnings fortjeneste, selvom Benny, Ida, Kody og Signe har været med til at gøre livet herligt ombord (Ida og Kody også vil gøre det i 2020) – dette er også Fultons Venners fortjeneste, for som Jakob selv beretter: ”Dejligt, at Fultons Venner altid støtter op om den gamle dame og de mennesker, som har glæde af at være om bord. Uden jeres trofaste støtte kunne vi ikke holde hende flydende i så god en stand, som vi gør, og så der er et skib at sejle uden bekymringer om rammen.”

Af hjertet tak for det! skal det lyde fra alle os til alle jer. Og må I alle have en velsignet jul og nytår med dem, I har kær. Vi glæder os til at se jer igen i 2020.

De bedste jule- og nytårshilsner Fultons Venner
Gode dage er nogen, vi giver hinanden